Pacienta tacuta

Alex Michaelides · 2019
de la 25.00 Lei · 10 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Price drop -13%
Bestseller
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (7)

Teme

Review "Pacienta tăcută" de Alex Michaelides

 1. Rezumat
 2. Idei principale
 3. De ce merită citită
 4. De ce nu merită citită
 5. Știai că...
 6. Citate importante
 7. Personaje
 8. Testimoniale

Rezumatul cărții "Pacienta tăcută"

"Pacienta tăcută" de Alex Michaelides este un thriller psihologic captivant care urmărește povestea Aliciei Berenson, o pictoriță de succes care pare să aibă o viață perfectă alături de soțul ei, Gabriel. Totul se schimbă brusc când Alicia este găsită lângă cadavrul soțului ei, împușcat de cinci ori, iar ea refuză să mai vorbească vreodată. Alicia este internată într-un spital de psihiatrie, iar misterul motivului pentru care a comis crima și a ales să tacă devine subiectul central al cărții.

Intriga se complică atunci când Theo Faber, un psihoterapeut criminalist dedicat și pasionat, preia cazul Aliciei. Theo este convins că poate să o ajute pe Alicia să vorbească și să descopere adevărul din spatele tăcerii ei. În timp ce investighează trecutul Aliciei și relațiile acesteia, Theo descoperă o serie de traume, conflicte familiale și secrete ascunse. Pe măsură ce pătrunde mai adânc în mintea Aliciei, Theo este nevoit să se confrunte cu propriile sale probleme personale și maritale, realizând că între el și pacientă există paralele tulburătoare.

Deznodământul șocant al romanului dezvăluie adevărul despre crima comisă și motivele tăcerii Aliciei. Secretele ascunse de-a lungul timpului ies la iveală, punând în lumină aspecte neașteptate ale caracterelor și relațiilor dintre personaje. Aflăm că Alicia a fost trădată și manipulată într-un mod insidios, iar Theo joacă un rol mai complex decât s-ar fi putut anticipa inițial. "Pacienta tăcută" este o poveste despre durere, trădare și vindecare, oferind o privire profundă asupra naturii umane și a mecanismelor psihologice care ne guvernează comportamentul.

Idei principale ale cărții "Pacienta tăcută"

 1. Crima și Tăcerea: Alicia Berenson, o pictoriță de succes, este găsită lângă cadavrul soțului ei, Gabriel, împușcat de cinci ori. Alicia refuză să mai vorbească vreodată, ceea ce transformă cazul într-un mister complex și intrigant.
 2. Personajul Theo Faber: Theo Faber, un psihoterapeut criminalist, devine obsedat de cazul Aliciei și se angajează la The Grove, spitalul psihiatric unde ea este internată. Determinarea lui de a descoperi adevărul și de a o ajuta pe Alicia să-și recupereze vocea este un punct central al romanului.
 3. Investigația Psihologică: Pe măsură ce Theo investighează trecutul Aliciei, el descoperă traume din copilărie, conflicte familiale și relații complicate, toate contribuind la starea ei mentală și la tăcerea ei actuală.
 4. Jurnalul Aliciei: Jurnalul personal al Aliciei, descoperit de Theo, oferă o privire intimă asupra gândurilor și sentimentelor ei înainte de crimă. Acesta devine o cheie importantă în dezlegarea misterului.
 5. Paralele între Theo și Alicia: Pe măsură ce Theo se implică tot mai mult în cazul Aliciei, el descoperă paralele tulburătoare între viața sa personală și cea a Aliciei. Aceste similitudini adâncesc complexitatea psihologică a poveștii.
 6. Dezvăluirea Finală: Romanul culminează cu o dezvăluire șocantă despre adevăratul motiv al tăcerii Aliciei și despre cine este cu adevărat vinovat pentru crima comisă. Acest twist final redefinește întregul context al poveștii.
 7. Teme de Trădare și Vindecare: Trădarea, atât în relația Aliciei cu Gabriel, cât și în viața personală a lui Theo, este o temă recurentă. Procesul de vindecare și înțelegere a traumelor personale este explorat în profunzime.
 8. Sănătatea Mentală și Trauma: Cartea explorează impactul traumei și al tulburărilor mentale asupra comportamentului uman, evidențiind importanța terapiei și a înțelegerii psihologice.

De ce merită citită cartea "Pacienta tăcută"

"Pacienta tăcută" de Alex Michaelides merită citită pentru că este un thriller psihologic fascinant care te captivează de la prima până la ultima pagină cu misterul său complex și bine țesut. Cartea explorează în profunzime teme precum trauma, tăcerea și vindecarea, oferind o privire introspectivă asupra naturii umane și a sănătății mentale. Cu personaje bine conturate și răsturnări de situație ingenioase, romanul reușește să surprindă și să mențină tensiunea pe tot parcursul lecturii. Dezvăluirea finală șocantă adaugă o dimensiune suplimentară de intrigă, transformând întreaga poveste și lăsând cititorii cu gânduri profunde despre încredere, trădare și adevăr.

De ce nu merită citită cartea "Pacienta tăcută"

"Pacienta tăcută" de Alex Michaelides poate să nu fie potrivită pentru toți cititorii, în special pentru cei care preferă thrillerele cu un ritm mai rapid și o acțiune mai intensă. Unii cititori ar putea găsi că dezvoltarea personajelor este superficială, iar anumite răsturnări de situație sunt previzibile sau forțate. De asemenea, abordarea asupra psihologiei și sănătății mentale ar putea fi considerată simplistă sau inexactă de către cei familiarizați cu domeniul. Dacă ești în căutarea unui roman cu o profunzime psihologică autentică și bine documentată, "Pacienta tăcută" s-ar putea să nu îndeplinească așteptările tale.

Știai că...

 1. Debut literar de succes: "Pacienta tăcută" este romanul de debut al lui Alex Michaelides și a devenit rapid un bestseller internațional, fiind tradus în numeroase limbi și primind laude din partea criticilor și cititorilor.
 2. Influențe literare: Michaelides a fost inspirat de mitologia greacă, în special de mitul Alcestei, care a fost tăcută în fața morții, și a folosit acest concept pentru a construi personajul tăcut al Aliciei Berenson.
 3. Adaptare cinematografică: Drepturile pentru ecranizarea romanului au fost achiziționate rapid de către Hollywood, iar o adaptare cinematografică este în curs de dezvoltare, cu fani așteptând cu nerăbdare să vadă povestea transpusă pe marele ecran.
 4. Succes în topurile de vânzări: Cartea a ajuns pe lista de bestselleruri a The New York Times, menținându-se acolo pentru o perioadă îndelungată și consolidându-i reputația de thriller psihologic de mare impact.
 5. Experiența personală a autorului: Alex Michaelides a studiat psihoterapia și a lucrat într-o unitate de psihiatrie pentru adolescenți, experiențe care i-au oferit o perspectivă autentică asupra temelor psihologice și terapeutice explorate în roman.

Citate memorabile din cartea "Pacienta tăcută"

 1. "Nu am dorit să înțeleg. Am dorit să simt."
 2. "Tăcerea e mai zgomotoasă decât sunetul."
 3. "Uneori oamenii nu vor să audă adevărul pentru că nu vor ca iluziile lor să fie distruse."
 4. "Suntem prizonieri ai minților noastre. Dar putem învăța să evadăm, dacă ne permitem să vedem dincolo de gratii."

Personajele din cartea "Pacienta tăcută"

 1. Alicia Berenson: Protagonista principală, o pictoriță de succes care devine cunoscută după ce este acuzată de uciderea soțului ei și refuză să mai vorbească vreodată.
 2. Theo Faber: Psihoterapeutul criminalist care devine obsedat de cazul Aliciei și se angajează la The Grove pentru a încerca să descopere motivele tăcerii ei și să o ajute să vorbească din nou.
 3. Gabriel Berenson: Soțul decedat al Aliciei, un fotograf de modă de succes. Moartea lui este punctul central al intrigii romanului.
 4. Diomedes: Directorul clinicii The Grove, unde este internată Alicia. El joacă un rol important în poveste, sprijinindu-l pe Theo în eforturile sale de a ajuta Alicia.
 5. Yuri: Unul dintre infirmierii de la The Grove, care interacționează frecvent cu Alicia și Theo.
 6. Christian West: Un alt psihoterapeut de la The Grove, care a lucrat cu Alicia înainte de sosirea lui Theo și este sceptic cu privire la metodele și intențiile lui Theo.
 7. Jean-Felix Martin: Proprietarul galeriei de artă unde Alicia își expunea lucrările. Este un prieten apropiat al Aliciei și joacă un rol în dezvăluirea detaliilor despre viața ei.
 8. Max Berenson: Fratele lui Gabriel, care oferă informații suplimentare despre relația dintre Alicia și Gabriel și despre trecutul familiei.
 9. Paul Rose: Vărul Aliciei, cu care aceasta a avut o relație dificilă. Este unul dintre personajele care contribuie la dezvăluirea trecutului traumatic al Aliciei.

Testimoniale

 • Alex Michaelides reușește să creeze o poveste captivantă și profund psihologică în 'Pacienta tăcută'. Este un roman care explorează întunecimile minții umane, oferind răsturnări de situație neașteptate și o introspecție fascinantă.

  Mircea Cărtărescu

 • O poveste impresionantă despre tăcere, suferință și vindecare. 'Pacienta tăcută' este un roman care te prinde în mrejele sale și te face să reflectezi asupra complexităților minții umane.

  Andreea Esca

Detalii

Categorie
Fictiune / Crime
Fictiune / Thriller
Literatura / Literatura moderna si contemporana
Literatura / Literatura universala
Poezie, teatru, studii literare
Autor
Alex Michaelides
Traducator
Dana-Ligia Ilin
Editura
Litera
Titlu original
The Silent Patient
Anul publicării
2019
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
130x200 mm
Pagini
368
Scor Bestseller
#45 pe site-ul Libris
Vezi mai mult

Istoricul prețului

Mai multe cărți de Alex Michaelides